Specials

Het is een magische belevenis om het eerste gloren, in en met een prachtig panorama beeld te mogen aanschouwen.

Deze ochtendgloren tocht die eerst zittend op de zeedijk start, vanaf het moment van eerste ochtendgloren tm. het moment van de zonopkomst zal u verrassen. Dit deel van de tocht is gehuld in een mist van landschappelijke stilte. Waarnaar we actiever maar met een erg rustig tempo, geheel ademend in stijl van het eerste deel, een Eilanderbulttocht zwerftocht wordt beleeft.

Bij deze ochtendgloren waddentocht staat intense beleving van de waddennatuur voorop. Dat begint al zittend op de zeedijk net ten oosten van Paesens. Zittend op een campingstoeltje met een warme deken om je heen, al thee of koffie drinkend en boterham nuttigend, om zo in stilte(nachtdieren gaan slapen en ochtend dieren slapen nog) gezamenlijk het eerste (licht)gloren in het oosten te ervaren. Het ochtend gloren begint zo een tot twee uur voordat de zon opkomt, afhankelijk van welk moment van de zomer. Vanaf het punt waar we zitten kunnen we over de volle breedte het weidse oostelijk wad beschouwen. Afhankelijk van de bewolking kunnen mogelijk prachtige gekleurde luchten zien tijdens het verschijnen van de zon.

Het ochtendgloren ervaren heeft iets magisch. Het allereerste begin van de dag zien ontstaan maakt ons klein en voelen ons opgenomen in het grotere geheel.

Het wad komt tot leven doordat de vogels ontwaken.

Wanneer er voldoende licht is start de waddentocht, meestal na zonsopkomst, vanaf de zeedijk bij garnalenfabriekje te moddergat, via de landaanwinning gebieden gaan we door de eerste geultjes op naar de waddenzandplaten. We doen dit in een uiterst rustig wandeltempo en in stilteom zo de wadden intens te kunnen beleven. Doordat de groep klein is(minimaal 2- max 6 deelnemers) beleef je je eigen tocht hopelijk op gevoelsniveau zoveel mogelijk uit het denken weg blijven, verwonder je je.

Later op de terugweg zal ik als waddengids verhalen vertellen over de bewoners van het wad.

Deze tocht is speciaal al was het alleen maar omdat hij maar een paar maal per jaar gelopen kan worden. Moment van laag water is gekoppeld aan moment van start ochtendgloren en moment van zonsopkomst.

We zitten minstens een uur tot twee uur op de dijk om dan nog 2-3 uur op het wad rond te dwalen.

Eis: goed warm gekleed zijn want er is altijd wind en je zit eerst stil op de dijk. Er is geen speciale conditie vereist voor het wadloopdeel want looptempo is laag.

Start: voormalig Garnalenfabriekje even ten westen van Moddergat op afgesproken tijd. We rijden vandaar uit naar de zeedijk ten oosten van Paesens voor het eerste deel en later terug voor het tweede deel“het wadlopen”. Campingstoeltje mee met een warme deken, warm drinken en eten. Extra regenkleding meenemen.

Trefwoorden: zeedijk, visuele meditatie, ochtendgloren, wadlopen(slenteren), bijzondere luchten, ontwaken van het waddenbewoners, intense beleving.

 

 

Verzamelen

Het verzamelen voor de ochtenglorentocht doen we bij het garnalenfabriekje Moddergat. Op de kruising Mokselbankwei en Seedijk te Moddergat.

Ochtendgloren tocht

Praktische Informatie

Verplichte kleding

  • een windjack
  • hoge gymschoenen
  • korte broek of legging
  • extra set droge kleding voor na het wadlopen

Vooraf

  • voldoende eten en drinken
  • alcohol is niet aan te raden

Onderweg

  • neem voldoende eten en drinken mee
  • medicatie indien nodig
  • verzeker je fototoestel

Wanneer gaan we wadlopen

Bekijk hier onze agenda voor wadlopen bij Wadlopen Friese wad.

Gaat de tocht door?

Bij het wadlopen zijn we afhankelijk van het weer. De avond voor we gaan wadlopen zetten we op de site of de tocht doorgaat.

Bedankt voor je bezoek aan Wadlopen Friese wad!